Які характеристики джерел виділяються в Semantrum

Які характеристики джерел виділяються в Semantrum

Джерела в системі Semantrum мають наступні характеристики: назва джерела, тип джерела, країна, область України, розмір джерела (вага), аудиторія джерела, тематика джерела, категорія джерела, медіа-холдинг, демографія та вік (для соцмереж). Крім того, для деяких публікацій окремо від джерела визначається автор публікації.

Майже всіма характеристиками джерел можна користуватись в системі як фільтрами (крім аудиторії джерела). Більше інформації про використання фільтрів за характеристиками джерел - тут. Більшість характеристик також вивантажуються в експорти (списку публікацій та звіту) в форматі .xlsx. Крім того, інформацію за характеристиками джерел можна отримати із звітів у форматі .docx та у стандартних графіках. Більше про експорти - тут, більше про стандартні графіки можна дізнатись тут.

Більшість характеристик джерел визначаються спеціалістами під час їх підключення до моніторингу на основі аналізу контенту, типу джерела, його структури. Деякі характеристики визначаються автоматично. 


Джерело

- це назва джерела, яка визначається за даними самого ресурсу. Назву джерела можна використовувати в якості фільтру публікацій на панелі фільтрів, можна отримувати інформацію за джерелами в експортах (списку публікацій та звіту) в форматі .xlsx, у звіті в форматі .docx та у стандартних графіках.

Зверніть увагу:
Якщо вам потрібно отримати рейтинг джерел за вашою темою і в темі багато соцмереж, спробуйте використати дані про автора для побудови такого рейтингу, тоді ви побачите саме рейтинг користувачів, які розповсюджують певну інформацію. Рейтинг за джерелом для соцмереж дасть інформацію про місця розповсюдження інформації (сторінки та групи), а не її авторів (сторінки і автори постів в групах).

Тип джерела

- Semantrum акумулює дані із таких типів медіа: Інтернет ЗМІ, ТБ, друкована преса, радіо, соціальні мережі, сайти з відгуками, вакансії, онлайн-форуми. Кожен тип медіа та кожна соцмережа позначається іконкою біля назви джерела на картці публікації. Типи джерел присутні у фільтрі на типом джерела на панелі фільтрів та позначаються в експортах. В особистому кабінеті можна налаштувати постійний фільтр за певними типами ЗМІ.  Про типи джерел можна отримувати інформацію в експортах (списку публікацій та звіту) в форматі .xlsx, у звіті в форматі .docx та у стандартних графіках. Дізнатись більше про моніторинг джерел та про відображення типів джерел.

Регіон джерела

- це країна походження джерела. Визначається спеціалістами для web-джерел; для ТБ, преси, радіо - визначається в основному за даними постачальника інформації; для соцмереж визначається за технічної можливості. 

Регіон (країна) джерела визначається за такими ознаками:

  1. пряма згадка про належність джерела, зазначену в назві. Наприклад, The New York Times – явно джерело США, а Українська правда – Україна;
  2. інформація в коді сайта або з сервісів моніторингу трафіку сайтів;
  3. дані у розділах "про нас", "редакції", "наша команда" тощо.
  4. спрямованість контенту.

Цей параметр можна використовувати як фільтр публікацій, а також отримувати інформацію за ним в експортах (списку публікацій та звіту) в форматі .xlsx. 

Зверніть увагу:
Деякі випадки класифікації джерел за областями:
  1. Усі джерела АР Крим маркуються як джерела країни Україна, параметр фільтру Область джерела - АР Крим.
  2. ОРДЛО - джерела, що явно належать окупованій частині Донбасу, маркуються як ОРДЛО, не як Україна.
  3. Європейський союз – міжнародні ресурси ЄС.

Область джерела

- це область України, з якої походить джерело. Визначається спеціалістами для web-джерел; для ТБ, преси, радіо - визначається в основному за даними постачальника інформації; для соцмереж визначається за технічної можливості.

Така деталізація є лише в українських джерел, деталізація лише до області. Якщо джерело не має прив'язки до конкретної області, воно маркується як Загальноукраїнське.

Цей параметр можна використовувати як фільтр публікацій, а також отримувати інформацію за ним в експортах (списку публікацій та звіту) в форматі .xlsx та у звіті в форматі .docx.

Зверніть увагу:
Для того, щоб відкрити фільтр за областю джерела на панелі фільтрів, необхідно у фільтрі за країною джерела обрати значення "Україна". Після цього на панелі фільтрів з'явиться додатковий фільтр Область джерела.

Розмір джерела

– це «вага» джерела, ступінь його важливості та впливовості. Є 4 розміри джерел: дуже великі, великі, середні, маленькі. В excel-експортах маркуються літерами: XL, L, M, S відповідно. 

Для джерел, про які в системі є дані щодо охоплення (розмір його аудиторії, виміряний у його середній чи сумарній відвідуваності), розмір визначається автоматично за рівнем цього охоплення, рівні визначаються окремо для кожного типу ЗМІ. Для джерел, про які в системі немає даних про охоплення, розмір визначається експертно.

 Цей параметр можна використовувати як фільтр публікацій, а також отримувати інформацію за ним в експортах (списку публікацій та звіту) в форматі .xlsx та у звіті в форматі .docx.


Аудиторія джерела

- вимірюється у сумарній відвідуваності джерела, кількості глядачів, тиражі тощо в залежності від типу джерела. На основі аудиторії джерела розраховується прогнозна кількість переглядів із однієї публікації (посту, ТВ-сюжету, статті тощо, в залежності від типу джерела).

Дізнатись про аудиторію джерела можна на картці джерела, докладніше про це - тут. Детальніше про те, як визначається аудиторія джерела та кількість контактів із публікацією - тут.

 

Тематика джерела

- це ті сфери, що він переважно описує, або інша характеристика джерела за його спрямованістю або приналежністю до якоїсь групи джерел. Джерело може мати декілька тематик.

За тематиками ЗМІ в налаштуваннях теми або в фільтрах можна обрати джерела, наприклад, тільки антикорупційної тематики. Крім того, можна обрати ТОП-джерел за дотриманням журналістських стандартів або головні українські Інтернет ЗМІ. Дізнатись більше про тематику джерел.
Цей параметр можна використовувати як фільтр публікацій, а також отримувати інформацію за ним в експортах (списку публікацій та звіту) в форматі .xlsx.

Категорія джерела

- характеристика джерела, яка деталізує тип джерела. Найбільше деталізацій стосується web-джерел.

За тематиками ЗМІ в налаштуваннях теми або в фільтрах можна обрати джерела, наприклад, сайти ТВ-каналів або сайти офіційних органів влади України. А також можна виключити із результатів пошуку сайти-агрегатори новин. Дізнатись більше про категорію джерел.
Цей параметр можна використовувати як фільтр публікацій, а також отримувати інформацію за ним в експортах (списку публікацій та звіту) в форматі .xlsx.

Холдинг

- це приналежність до медіахолдингу. Визначається за відкритими офіційними даними. Цей параметр можна використовувати як фільтр публікацій, а також отримувати інформацію за ним в експортах (списку публікацій та звіту) в форматі .xlsx та у звіті в форматі .docx.


Демографія

- це параметр статі (чоловік/жінка), який визначається для особистих сторінок в соцмережах. В системі визначається стать автора в соцмережі за значеннями, вказаними самими користувачами, цей параметр визначається за технічної можливості. Групам в соцмережах відповідає значення «Спільнота» в демографії. Демографія вивантажується в експорті списку публікацій в форматі .xlsx.


Вік

- визначається для особистих сторінок в соцмережах. В системі визначається вік автора в соцмережі за значеннями, вказаними самими користувачами, цей параметр визначається за технічної можливості. Вік вивантажується в експорті списку публікацій в форматі .xlsx.


Автор

– визначається окремо для кожної публікації джерела, оскільки у публікацій в Інтернет-ЗМІ та в друкованій пресі можуть бути різні автори.

В web-джерелах автор визначається за заповненням відповідного поля в структурі сторінки, якщо автор підписаний на картинці чи просто у тексті, система, на жаль, не розпізнає це як інформацію про автора. Для друкованої преси поле автора заповнює постачальник даних, якщо має відповідну інформацію. Автор визначається для соцмереж, наприклад, у випадках, коли користувач робить публікацію в групу, в полі джерела буде зазначено назву групи, в полі автора – ім’я користувача.
Якщо для публікації не вдалось визначити автора, то тут дублюються дані про джерело публікації.
Цей параметр можна використовувати як фільтр публікацій, а також отримувати інформацію за ним в експортах списку публікацій в форматі .xlsx.

 Гарного користування системою Semantrum!




    • Related Articles

    • Характеристики джерел: категорія джерела

      Категорія джерела – характеристика джерела, яка деталізує тип джерела. Найбільше деталізацій стосується web-джерел. За тематиками ЗМІ в налаштуваннях теми або в фільтрах можна обрати джерела, наприклад, сайти ТВ-каналів або сайти офіційних органів ...
    • Характеристики джерел: тематика джерела

      Тематика джерела - це ті сфери, що він переважно описує, або інша характеристика джерела за його спрямованістю або приналежністю до якоїсь групи джерел. За тематиками ЗМІ в налаштуваннях теми або в фільтрах можна обрати джерела, наприклад, тільки ...
    • Що таке розмір (вага) джерела

      Що таке розмір (вага) джерела Розмір джерела або вага – це ступінь його важливості та впливовості, визначення якого засноване на кількості відвідувачів, глядачів або підписників залежно від типу ЗМІ. Є 4 розміри джерел: дуже великі, великі, середні, ...
    • Які типи джерел моніторить Semantrum

      Semantrum акумулює дані із таких типів медіа: Інтернет ЗМІ та веб-ресурси із новинними матеріалами ТБ Друкована преса Радіо Соціальні мережі та месенджери Сайти з відгуками Резюме Онлайн-форуми Semantrum моніторить більше 215 тисяч сайтів новин, ...
    • Типи джерел: відображення та фільтри

      Найважливіший параметр джерела – його тип. Semantrum акумулює дані із таких типів медіа: Інтернет ЗМІ, ТБ, друкована преса, радіо, соціальні мережі, сайти з відгуками, вакансії, онлайн-форуми. Кожен тип медіа та кожна соцмережа позначається іконкою ...