Як враховувати різні закінчення слів

Як враховувати різні закінчення слів

Закінчення слів

Система автоматично визначає закінчення пошукових слів. Це означає, що ви можете вписувати слова у пошук у називному відмінку, а система буде враховувати й інші варіанти написання слів.

Наприклад: Україна

Отримуємо публікації, у яких присутні згадки «Україна»,  «України», «Україною».

Пошук проводиться з урахуванням того, що закінчення може бути не довшим, ніж 1-4 будь-яких літер.

Фіксація закінчення слова

Символ ] використовується, коли необхідно знайти точне написання слова, без зміни закінчення. Ця функція потрібна, коли ви працюєте з абревіатурами, особливо якщо вони можуть співпадати із початком інших слів.

Наприклад: НАБУ]

Знайдуться тексти, у яких «НАБУ» (Національне антикорупційне бюро) згадується у точному написанні, відсікаються такі слова як «набуття», «набула» тощо. 

Засоби врахування закінчення або змін слів

Ви можете самостійно вказати системі, з якого місця необхідно враховувати наявність змінних літер та кількість цих літер.

Символ * використовується, коли у стійкому словосполученні або у слові потрібно шукати різні словоформи. Коли ви використовуєте *, ви вказуєте системі, з якого місця у данному слові починається змінна частина. Символ * означає наявність до 4 будь-яких літер замість символа *.

Символ ]N використовується, коли необхідно зафіксувати довжину закінчення слова, тобто кількість знаків, які можуть бути після квадратної дужки. Замість N необхідно написати число, можна обирати значення від 1 до 9. Цифри після символу ] вписуються без пропуску.

Наприклад: українськ]3

Знайдуться тексти, у яких слова матимуть до 3-ьох літер у кінці слова, будуть згадки про «українського» або «українською» або «українських».

Вказувати самостійно символом * закінчення слова потрібно у тих випадках, де потрібно вказати системі, з якої точно літери починається закінчення, яке не скаладатись із 1-4 літер. 
Вказувати самостійно символом ]N закінчення слова потрібно у тих випадках, коли потрібно вказати довжину слова меншу, ніж 4 літери (наприклад, в абревіатурах, якщо абревіатура збігається з початком якогось слова), або більше, ніж 4 літери (якщо ви хочете врахувати не тільки закінчення, але й можливі інші спільнокореневі слова).

Закінчення слів у словосполученнях

За замовчуванням, слова у лапках не змінюються за закінченням. На прикладі пошукового слова "український дипломат", бачимо, що система знаходить публікації лише зі словосполученнями "український дипломат", в заданому написанні та зі стійким порядком слів.
Для того, щоб слова у словосполученні змінювали закінчення, варто використати символи * або ]N.

Символ * використовується коли у стійкому словосполученні треба шукати слова з різними закінченнями (у різних словоформах). Символ * для системи означає, що замість неї у слові може бути 1-4 будь-яких літери.

Наприклад: "українськ* дипломат*"

У такий спосіб, знайдуться тексти, у яких обидва слова виступають у різних словоформах (з різними закінченнями), наприклад, "української дипломатії" або "українського дипломата" тощо. 

Символ ]N використовується коли необхідно зафіксувати довжину закінчення слова, тобто кількість знаків, які можуть бути після квадратної дужки. Замість N необхідно написать число, можна обирати значення від 1 до 9. Цифри після символу ] вписуються без пробілів.
Наприклад: "американськ]3 дипломат]2"

Знайдуться тексти, у яких обидва слова матимуть ще до трьох і двох будь-яких знаків в кінці слова, наприклад, «американського дипломата» або  «американських дипломатів».

Крім того, для скорочення запитів можна задавати інші параметри для пошуку словосполучень.
Такий варіант пошуку можна використовувати також під час створення теми. Детальніше про створення теми в Semantrum.

Зверніть увагу:
  1. Лапки завжди повинні бути збалансовані, тобто, відкривальна " завжди має супроводжуватися закривальною ".
  2. Зверніть увагу на те, щоб у запиті не було зайвих символів, наприклад, ком, точок, знаків оклику та запитання. Символи, які варто видаляти із пошукового запиту: ! , ; ? = № $ / \ 
  3. Запити у Semantrum не чутливі до регістру. Тобто запити місто Київ та місто київ будуть абсолютно однаковими.

Що робити, якщо...
Ви не знайшли потрібної публікації:
1. Перевірити, чи немає помилок у пошуковому запиті, звернути увагу, чи не видає помилку система під час пошуку через використання спеціальних символів.
2. Якщо ви не бачите в вашому акаунті публікації із потрібного Інтернет ЗМІ, перевірте, чи у статті є ключові слова, які присутні у налаштуваннях ваших тем. Перевірте також, наскільки давно опублікована стаття. Якщо час її публікації не перевищує 10-30 хвилин, публікація може ще не бути опрацьованою. 
3. Якщо ключові слова у публікації є, і публікація дійсно повинна була потрапити у тему, зверніться до вашого менеджера підтримки або напишіть у чат в системі. Наші менеджери підкажуть вам, чому публікації немає в акаунті, та визначать необхідні кроки для додавання джерела до моніторингу у системі.
Гарного користування системою Semantrum!


    • Related Articles

    • Інформаційно-пошукова мова у Semantrum

      Інформаційно-пошукова мова використовується у Semantrum для пошуку в Семантрумі, створення тем в Семантрумі, пошуку в Медіаархіві, пошуку в Медіа-тесті, формування автотегів. Пошук у заголовках та у текстах публікацій У системі Semantrum  можна ...
    • Пошук ключових слів у заголовках публікацій

      Пошук ключових слів у заголовках публікацій Якщо вам потрібно знайти публікації, в яких ключові слова винесені в заголовки, ви можете скоритатись пошуком по заголовкам публікацій. Такий пошук ігнорує тексти публікацій. Використовуйте пошук по ...
    • Як здійснювати пошук у темі за словосполученням

      Під час пошуку словосполучень у темі система здійснює пошук публікацій, у яких є обидва слова із словосполучення (або більше, якщо використовується фраза або речення), але при цьому система не враховує місця знаходження цих слів у текстах. Тобто, у ...
    • Як враховувати порядок слів у словосполученнях та фразах

      Якщо під час пошуку необхідно знайти словосполучення або фразу, у яких може бути різний порядок слів, варто застосувати символ @.  Наприклад: "санкц]6 пакет]3"@ Таким чином, система знайде публікаціїї, у зустрічаються різні варіанти написання ...
    • Пошук публікацій в темі/темах

      Пошук згадувань у темі Ви можете здійснювати наскрізний пошук за темою/темами, які наявні у вашому аккаунті. Якщо вам потрібно знайти якесь слово/персону/компанію, яка згадувалась разом із ключовими словами у певній темі, або перевірити, чи потрапила ...