Створення теми про компанію/організацію

Створення теми про компанію/організацію

В системі Semantrum користувачі можуть самостійно створювати та редагувати теми моніторингу. Детальніше про те як створити тему в Semantrum.
Використовуйте пошукову мову системи для більш точного пошуку. Вона дозволяє створювати складні запити із перехрещенням ключових слів чи запереченням слів та словосполучень. Дізнатися більше про Інформаційно-пошукову мову у Semantrum.

Стандартний пошук компаній/організацій

Компанії, організації та державні установи є одним з найпоширеніших об'єктів моніторингу. Для того, щоб правильно записати назву організації, використовуйте лапки та символи для врахування зміни закінчень слів. Детальніше про пошук за словосполученнямиДетальніше про те, як враховувати різні закінчення слів.

Наприклад: "Міністерств* соціальної політики"|"Министерств* социальной политики"



Знайдуться тексти, у яких згадується "Міністерство соціальної політики" або "Министерство социальной политики" у різних відмінках. Якщо необхідно знайти згадки різними мовами варто врахувати також їх написання у пошуковому запиті, ви можете додати варіанти написань об'єкту моніторингу завдяки оператору АБО (символ |). Детальніше про одночасний пошук декількома мовами та декількох об'єктів у темі.

Зверніть увагу:
  1. Якщо ви введете словосполучення або декілька слів без використання спеціальних символів, ви отримаєте публікації, в яких ці слова будуть стояти не поруч у тексті, а в різних його частинах, і не будуть стосуватися необхідної компанії/організації, тому завжди варто використовувати лапки ".
  2. Деталі про пошук за словосполученням дивіться Як здійснювати пошук у темі за словосполученням.
  3. Деталі про використання символу ]N та *  у словах дізнайтесь у статті Як враховувати різні закінчення слів.

Розширений пошук компаній/організацій

Дуже часто у ЗМІ чи соцмережах пишуть про одну й ту саму компанію, використовуючи різноманітні абревіатури або скорочені написання. Тому, якщо  вам необхідно врахувати у моніторингу усі можливі варіанти згадування про об'єкт моніторингу, варто додати їх до пошукового запиту. Дізнайтесь більше про пошук абревіатур та враховування різних закінчення слів.

Наприклад: "Міністерств* соціальної політики"|"Министерств* социальной политики"|Мінсоц*|Мінсоцполітик*|минсоц*|Минсоцполитик*|МСПУ]


Таким чином, прописавши різноманітні варіанти згадування, ми охопили більше публікацій і розширили наш моніторинг.

Як позбутися нерелевантних результатів за допомогою символів ! та &

Для виключення певних слів з пошуку та отримання  найбільш релевантних результатів важливо користуватися стоп-словами. Дізнайтесь більше про виключення ключових слів із пошуку (стоп-слова).
Якщо ми шукаємо публікації про компанію чи організацію іншою мовою, наприклад, Министерство социальной политики Украины, варто перетинати частину запиту іншою мовою з допоміжними словами, що можуть зустрічатися у контексті з цим об'єктом. Для того, щоб отримати найбільш релевантні результати, скористайтесь символом &.

Наприклад: ("Министерств* социальной политики"|минсоц*|Минсоцполитик*)&(украин*)

Таким чином можна врахувати випадки, коли не згадують повну назву об'єкту у словосвоплученні, але в публікації йдеться про Україну.

Далі, ми можемо об'єднати 2 попередні запити завдяки опреатору АБО (символ |), щоб враховувати варіанти написання одночасно.

Наприклад: "Міністерств* соціальної політики"|Мінсоц*|Мінсоцполітик*|("Министерств* социальной политики"|минсоц*|Минсоцполитик*)&(украин*)




Заповніть розділ "Виділені слова"
  1. Це важливий елемент створення теми, адже саме відносно вказаних слів буде визначатись тональність, роль в публікаціях, а також суб'єктність (дізнайтесь більше про визначення тональностіролі та суб'єктності).  Заповнення цього поля також налаштовує підсвітку слів в темі.
  2. Слово/словосполучення може бути недовшим, ніж 20 символів. Додавати можна декілька слів/словосполучень, однак це поле також має обмеження за кількістю символів.
  3. Якщо підсвітка слів потребує доналаштування у темі, яку ви не створювали, зверніться до менеджера підтримки, або напишіть у чат.
  4. Якщо під час створення теми не буде введено жодне слово у поле виділених ключових слів, то всі публікації в цій темі будуть нейтральними, а також не будуть мати визначеної автоматично ролі.

Зверніть увагу:
  1. Додавати у виділені слова потрібно тільки ваші основні ключові слова, стосовно яких потрібно визначати тональність та роль. Якщо для уточнення запиту ви використовували допоміжні ключові слова (наприклад, робили запит Минсоцполитик* & украин*, щоб отримати інформацію про Минсоцполитики, то додавати у виділені слова допоміжне слово Украин* непотрібно. Так само важливо ввести в поле виділених слів всі основні ключові слова, оскільки ті публікації, які відповідають запиту теми, але жодне слово/словосполучення в яких не співпадає із виділеними ключовими словами, буде мати нейтральну тональність та не буде мати автоматичної ролі.
  2. Якщо ви створюєте тему самостійно, зверніться до менеджера підтримки або напишіть у чат в системі, щоб ввімкнути для теми МЛ-тональність.
Гарного користування системою Semantrum!



    • Related Articles

    • Створення теми про персону

      В системі Semantrum користувачі можуть самостійно створювати та редагувати теми моніторингу. Детальніше про те як створити тему в Semantrum. Використовуйте пошукову мову системи для більш точного пошуку. Вона дозволяє створювати складні запити із ...
    • Створення теми про інформаційну кампанію

      Інформаційні кампанії спрямовані на привернення уваги громадськості або конкретної цільової аудиторії до проблеми, а також покликані змінити ставлення до певної проблеми чи ситуації. Медіамоніторинг допомагає систематизувати та зібрати результати та ...
    • Інформаційно-пошукова мова у Semantrum

      Інформаційно-пошукова мова використовується у Semantrum для пошуку в Семантрумі, створення тем в Семантрумі, пошуку в Медіаархіві, пошуку в Медіа-тесті, формування автотегів. Пошук у заголовках та у текстах публікацій У системі Semantrum  можна ...
    • Створення теми в Semantrum

      В системі Semantrum користувачі можуть самостійно створювати та редагувати теми моніторингу. Дізнайтесь більше, що таке тема і об’єкт моніторингу. Зверніть увагу: Створення теми доступне лише користувачам з роллю "Створення тем". Дізнатись більше про ...
    • Редагування тем

      В системі Semantrum користувачі мають можливість редагувати раніше створені теми. Для того, щоб мати можливість створювати та редагувати власні теми, користувач повинен мати відповідні права. Користувачі також можуть мати права редагувати теми, які ...