Як комбінувати та перехрещувати ключові слова

Як комбінувати та перехрещувати ключові слова

Використання дужок для комбінування запитів

Якщо потрібно здійснити пошук декількох об’єктів (слів/персон/компаній), які згадуються в тексті одночасно, при цьому потрібно врахувати декілька варіантів написання, в т.ч. різними мовами, необхідно згрупувати у пари обидва об’єкта пошуку, а між групами застосувати необхідні символи - | & !. 

Для об’єднання слів у групу використайте дужки (). При цьому система не враховує місця знаходження цих слів у текстах. Замість символа & (оператор ТА) можна використовувати пробіл.

Наприклад: (Зеленський|Зеленский)&(Блінкен|Блинкен) або (Зеленський|Зеленский) (Блінкен|Блинкен)

Результатом пошуку будуть публікації, у яких є і згадування Зеленський або Зеленский, і Блінкен або Блинкен. Так ви отримаєте більш широкий та повний результат пошуку, врахувавши написання різними мовами персон, які згадуються одночасно у тексті. 



Цей запит також можна сформувати інакше, через поєднання ключових слів кожною мовою.

Наприклад: (Зеленський&Блінкен)|(Зеленский&Блинкен) або (Зеленський Блінкен)|(Зеленский Блинкен)

Результатом пошуку будуть публікації, у яких згадування Зеленський і Блінкен або Зеленский і Блинкен. Перший і другий запит будуть давати однакові результати

Дужки у цьому запиті формують пару слів, які повинні знаходитись в одній публікації, але не обов'язково стоять поряд, а також у запиті в дужках система автоматично враховує зміну закінчення слів. Ви можете також самостійно вказувати системі, як враховувати зміну форми слів (детальніше про те, як враховувати різні закінчення слів).

Наприклад: (Зеленськ* Блінкен*)|(Зеленск* Блинкен*) або (Зеленськ*|Зеленск*) (Блінкен*|Блинкен*)

Ці запити також будуть давати однакові результати. 

Зверніть увагу:
Дужки завжди повинні бути збалансовані, тобто, відкривальна дужка ( завжди має супроводжуватися закривальною )
Слова у дужках змінюються за закінченнями автоматично. Якщо ви хочете вказати системі, з якої літери слово може змінюватись, або скільки літер ще може бути у слові, використовуйте символи * або ]N. Детальніше про те, як враховувати різні закінчення слів.

Заперечення між складними запитами

Якщо під час пошуку потрібного слова/персон/компанії потрібно відсіяти (виключити) згадування з певними словами, використовуйте символ ! . Завдяки цьому символу, ви знайдете публікації, у яких будуть відсутні вказані слова чи словосполучення. детальніше про виключення ключових слів із пошуку (стоп-слова).
Згрупувавши необхідні слова для пошуку та стоп-слова для введення стоп-слів та словосполучень використовуйте ! між цими групами.

Наприклад: (Зеленський|Зеленский)!(Блінкен|Блинкен)



Таким чином, система знайшла згадування стосовно Зеленського двома мовами, без згадування Блінкена двома мовами.

Групування запиту із словосполученнями

Таким же чином можна групувати запити, які складаються із словосполучень, записаних у лапках. Детальніше про те, як здійснювати пошук у темі за словосполученням.
Наприклад, ви можете зробити запит, щоб знайти публікації, в яких згадуються різні варіанти написання Київстар та словосполучення "мобільний інтернет" (врахувавши при цьому можливі форми слів).

Наприклад: (Київстар*|Киевстар*) ("мобильн* інтернет*"|"мобильн* интернет*")

Використання дужок для формування логіки запиту

Якщо у попередньому запиті потрібно ще додати заперечення згадувань конкурентів, потрібно вказати системі, до якої саме частини запиту слід застосувати заперечення. Наприклад, можна зробити наступний запит:

(Київстар*|Киевстар*) ("мобильн* інтернет*"|"мобильн* интернет*")!lifecell

У такому варіанті заперечення застосовується тільки до останньої частини запиту у дужках, тобто до згадувань ("мобильн* інтернет*"|"мобильн* интернет*"). Для того, щоб застосувати заперечення до всього запиту, візьміть його у дужки.

((Київстар*|Киевстар*) ("мобильн* інтернет*"|"мобильн* интернет*"))!lifecell

Дужки вказують системі на те, яку частину запиту сприймати як ціле. 

Зверніть увагу:
  1. Система автоматично визначає закінчення слів у пошуку та знаходить те ж слово із іншим закінченням. На прикладі пошукового слова «Україна» ми бачимо, що система знаходить також публікації зі словами «України», «Україною» тощо. Однак, якщо ви використовуєте "" для пошуку точного співпадіння словосполучень, необхідно символами * або ]N вказувати, які літери можуть змінюватись.
  2. Якщо ви використовуєте для пошуку довгу фразу (наприклад, назву статті), зверніть увагу на те, щоб у ній не було зайвих символів, наприклад, ком, точок, знаків оклику та запитання. Символи, які варто видаляти із пошукового запиту: ! , ; ? = № $ / \ 
  3. Запити у Semantrum не чутливі до регістру. Тобто запити місто Київ та місто київ будуть абсолютно однаковими.

Що робити, якщо...
Ви не знайшли потрібної публікації:
1. Перевірити, чи немає помилок у пошуковому запиті, звернути увагу, чи не видає помилку система під час пошуку через використання спеціальних символів.
2. Якщо ви не бачите в вашому акаунті публікації із потрібного Інтернет ЗМІ, перевірте, чи у статті є ключові слова, які присутні у налаштуваннях ваших тем. Перевірте також, наскільки давно опублікована стаття. Якщо час її публікації не перевищує 10-30 хвилин, публікація може ще не бути опрацьованою. 
3. Якщо ключові слова у публікації є, і публікація дійсно повинна була потрапити у тему, зверніться до вашого менеджера підтримки або напишіть у чат в системі. Наші менеджери підкажуть вам, чому публікації немає в акаунті, та визначать необхідні кроки для додавання джерела до моніторингу у системі.

Гарного користування системою Semantrum!



    • Related Articles

    • Інформаційно-пошукова мова у Semantrum

      Інформаційно-пошукова мова використовується у Semantrum для пошуку в Семантрумі, створення тем в Семантрумі, пошуку в Медіаархіві, пошуку в Медіа-тесті, формування автотегів. Пошук у заголовках та у текстах публікацій У системі Semantrum  можна ...
    • Одночасний пошук декількома мовами та декількох об'єктів у темі

      Пошук декількох ключових слів через оператор АБО Якщо під час пошуку потрібного слова/персон/компанії потрібно врахувати декілька варіантів написання, в т.ч. різними мовами, використовуйте символ |. Цей символ дозволяє здійснювати пошук публікацій, в ...
    • Як здійснювати пошук у темі за словосполученням

      Під час пошуку словосполучень у темі система здійснює пошук публікацій, у яких є обидва слова із словосполучення (або більше, якщо використовується фраза або речення), але при цьому система не враховує місця знаходження цих слів у текстах. Тобто, у ...
    • Пошук публікацій в темі/темах

      Пошук згадувань у темі Ви можете здійснювати наскрізний пошук за темою/темами, які наявні у вашому аккаунті. Якщо вам потрібно знайти якесь слово/персону/компанію, яка згадувалась разом із ключовими словами у певній темі, або перевірити, чи потрапила ...
    • Виключення ключових слів із пошуку (стоп-слова)

      Заперечення одного ключового слова Якщо під час пошуку потрібного слова/персон/компанії потрібно виключити присутність певного ключового слова, використовуйте символ !. Цей символ дозволяє здійснювати пошук публікацій, в який відсутнє ключове слово ...